Gaziantep Şehir Emniyet Müdürlüğü
500 gr. mercimek
1 ilikli kemik veya 1 tablet etsu
1 orta boy kuru soğan,
Yarım limon suyu
Tuz
8 su kadehi su
Sos için:
50 gr. un
50 gr. ince doğranmış soğan
25 gr. vurulmuş sarımsak
50 gr. domates salçası
20 gr. kırmızı pul biber
10 gr. kuru nane
4 su kadehi su
Mercimekler iyice yıkadıktan sonra bir tencerede ilikli kemik veya tablet etsu, atanmış patates tam olarak, atanmış kuru soğan tam olarak limon suyu, tuz ve 8 su kadehi su ile ocağa koyup kaynamaya vazgeçilir. Kaynamaya yakın üzerine bir araya gelen kefi alınarak tencerenin ağzı kapatılır 40-45 dakika pişirilir.
SOSUN HAZIRLANIŞI:
Bir tencerede margarinle, ince kıyılmış soğan ve sarımsak soldurulur. Üzerine un ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine salça ve kırmızıbiber ilave edilerek kavurma harekâtına devam edilir. Kavrulan karışımın üzerine 4 su kadehi su ilave edildiğinde sos hazır hale gelmiş olacaktır. Öbür tencerede hazırlanmış olan çorba bu sosun içine ilave edilerek 10-15 dk. kaynatılıp ocaktan indirilir. Ali DEVECİ – Tilmen Otel
Ezogelin Çorbası