Türkçe altyazılıdır.
Mütevazı Lezzetler video tarifleri kısmına güzel geldiniz
bu gün beraber yöresel bir tarif hazırlayacağız
Siirt yöresine ait “Pirtike Çorbası”
pirtike çorbası için zorunlu malzemelere göz attıktan sonra…
üretimine geçelim
1 demet ıspanak takribî 250 gram
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı sumak
2 çorba kaşığı yıkanmış pirinç
1 çay kadehi ayçiçek yağı
1 kase et suyu
1 çorba kaşığı domates salçası
yeteri kadar tuz
ve alabildiği kadar su
malzeme listesinden sonra…
imali oldukça kolay olan…
pirtike çorbasının üretimine başlayabiliriz
1 adet kuru soğanımız var demiştik…
bunu her zamanki gibi yemeklik, başka bir deyişle ince doğruyoruz
1 çay kadehi ayçiçek yağını…
sıcak tencereye aktarıyoruz
ardından doğradığımız kuru soğanı ilave ediyoruz
acele solması için, her zaman söylediğimiz gibi tuzu evvelden atıyoruz
ve transparanlaşana kadar kavuruyoruz
soğan kavrulurken…
biz de ıspanakları ince ince kıyarak devam ediyoruz
mikserde de sürükleyebiliriz ama…
su çıkacağı için…
olası olduğunca elimizle…
ince kıymaya gayret göstereceğiz
gördüğünüz gibi saplarını da beraber doğruyoruz…
sap, yaprak karmaşık olarak
soğanı hakimiyet ettik, daha kavrulmamış…
bu surattan ıspanağı azıcık sonra ilave edeceğiz
bu arada 1 çorba kaşığımı sumağımız vardı…
bunu 1 – 1,5 çay kadehi ılık suya nemlendiriyoruz
soğan arzu ettiğimiz kıvama geldi
şimdi, 1 çorba kaşığı domates salçasına ilave ediyoruz
ve bir kaç dakika çeviriyoruz
salçanın kokusu gitti, şimdi gizeme…
çok ince kıydığımız ıspanakta
öğreniyorsunuz ıspanak çok acele solan bir sebze
solana kadar sotelemeye devam ediyoruz
ıspanaklar oldukça küçüldü…
bu bize pirinci atma zamanımızın geldiğini haber veriyor
2 çorba kaşığı, yıkanmış pirinci ilave ediyoruz
bir kaç defa çeviriyoruz
evvel 1 kase et suyunu…
arttan takribî 5 su kadehi suyu ekliyoruz
su ölçüyü değişebilir, onun için net bir miktar veremiyorum
takribî 20 dakika pirinçlerin şişmesi için pişireceğiz
pirinçler şişti, şimdi lezzetini verecek son harekâta geldi gizeme…
sumağı ilave edeceğiz…
reelinde bizim tane sumak kullanmamız gerekirdi…
her yerde bulunmadığı için öğütülmüş sumak kullanıyoruz…
ve çorbanın üzerine süzüyorum dikkatli bir biçimde
taneli sumak süzgeçte kalıyor
sumaklı suyla beraber 5 dakika daha kaynatıyoruz…
sonra servise sunabiliriz
çorbamız pişti, ateşi kapatıyoruz…
servis kasesine aktarıyoruz
sıcak sıcak, lezzetli ve vitaminli bir çorba hazırladık
evet Siirt’in “Pirtike Çorbası”
yöresel lezzetlere alakanız varsa…
kesinlikle sınamanızı nasihat ediyorum
şimdiden Afiyet Olsun!