Kütahya Şehir Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 su kadehi ince bulgur
3 yemek kaşığı tarhana
1 yemek kaşığı un
½ fincan kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
1 büyük kuru soğan
½ kutu et suyu
1 yemek kaşığı salça
2 diş sarımsak
1 kase yoğurt
İnce bulgur bir kabın içerisinde, bir çay kadehi sıcak su dolaştırılarak kabarması beklenir. Üzerine tarhana, un, karabiber ve nane karıştırılır. Katı bir katı bir karışım elde edilir. Elimizde yuvarlayarak misket büyüklüğünde ufak toplar yapıp, unlu bir tepsiye sıralarız. Bir başka tencerede soğan, yağı ve salça kavrulur. Üzerine beş su kadehine yakın su doldurulur. Kaynayan salçalı suya evvelden yuvardığımız toplar atılır. Birbirine yapışmaması için tane tane atmakta bereket vardır. Kısık ateşte bulgurlar iyice pişinceye kadar kaynatılır. Et suyu varsa suyuna karıştırılabilir. Daha çok lezzet elde etmiş oluruz. Sunum; ufak bir kasede yoğurt ezip, içine vurulmuş sarımsak karıştırarak sos hazırlanır. Bu sos, sıcak olarak tabaklara servis yapılan Sıkıcık’a hevese göre dökülür.
Anekdot: Elde bunalarak yuvarlandığı için bu yemeğe “Sıkıcık” ismi verilmiştir. Bu yemeğin pek çok adı vardır. Bu yemeğin bir öyküsü vardır. Bir kadının oğlu askerden gelmiştir. Ancak ekonomik doğrultudan kasvette olduklarından kadın, oğluna her gün başka adlar altında bu yemekten yapar. Oğlu akşam ana ne besiniz dediğinde ilk gün bali guli köftesi, ikini gün ense patlatan damak şaklatan, üçüncü gün deve dolması, dördüncü gün sıkıcık, beşinci gün enteresan köftesi der.