500 gr kuşkonmaz kazınıp, yıkanmış ve de doğranmış
30 gr 2 çorba kaşığı tereyağı
1 orta boy soğan ince doğranmış
3 çorba kaşığı un
1 litre 5 su kadehi tavuk suyu
1 çay kaşığı tuz
1 kahve kaşığı karabiber
1 kahve kaşığı hindistancevizi
250 gr 1 su kadehi krema
Yağı, orta boy bir tencerede, orta ateşte eritip, soğanları katarak 5-6 dakika, soğanlar yumuşaK ve pembe olana kadar kavurunuz.
Tencereyi ateşten indirip, tahta kaşıkla unu ilave ediniz. Karıştırarak pürtüksüz bir bulamaç yapınız. Tavuk suyunu, yavaş yavaş pürtükleştirmeden ilave edip tuz, biber, hindistancevizi ve kuşkonmazları katınız.
Tencereyi yine ateşe oturtup, devamlı karıştırarak çorbayı kaynatınız. Ateşin altını kısıp, ara-gizeme karıştırarak 20-30 dakika, kuşkonmazlar yumuşayana kadar ağır ateşte pişiriniz.
Tencereyi ateşten indirip, çorbayı, orta boy bir kasenin üstüne oturtulmuş ince süzgeçten süzünüz. Tahta kaşığın tersiyle bastırarak kuşkonmazları da süzgeçten geçiriniz.
Çorbaya kremayı katıp, soğutulmuş büyük bir çorba kasesine yada minik kaselere boşaltınız. Çorba ılmdıktan sonra buzdolabına kaldırıp, 2 saat soğuttuktan sonra servis ediniz.
Anekdot: Soğuk kuşkonmaz çorbasını kabuklu ekmek yada grisini ile servis edebilirsiniz.