Yarpuzlu Ayran Çorbası Elazığ

Yarpuzlu Ayran Çorbası Elazığ


https://www.kulturportali.gov.tr

1 su kadehi döğme
1 kaşık un
4 litre tuluk tulum ayranı
1 demet yarpuz
Tuz

Döğme akşamdan nemlendirilir. Döğme ve un ayranın içine konulur kesintisiz karıştırılarak kaynayıncaya kadar harlı ateşte yakalanır. Kaynara çıktıktan sonra kısık ateşe alınır ve tuzu ilave edilir kaynamaya devam eder. Koyu kıvama gelinceye kadar pişirilir. Ocaktan indirmeden on dakika evvel hazırlanan yarpuz ilave edilir. Yarpuz yerine nane yaprakları da kullanılır Ateşten indirildikten sonra karıştırılarak soğutulur. Soğuk olarak servis yapılır.

Anekdot: Yarpuz;ilkbaharda nehir kenarlarında yetişen naneye nisbeten çok daha aşikar kokusu olan yabani nane.