Güneşin ve Ateşin Tadı
Gaziantep Ticaret Odası
1,5 kadeh hırpalama aşurelik buğday
1/2 kadeh nohut
8-10 kadeh su
3 kâse kadeh süzme yoğurt
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı tereyağı
1-2 yemek kaşığı kuru tarhun tarhın
Hırpalamayı bol su ile yıkayıp geceden nemlendirin. Ayrı bir kapta da nohudu nemlendirin.
Ertesi gün hırpalamayı 10-12 kadeh su ile bir tencereye koyun ve kaynatın. Kaynayınca suratında biriken köpüğü alın. Etli yapıyorsanız V2 kilogram kuzu eti ilave edin.
Ayrı bir tencerede nohudu tuz ve yeteri kadar su ile pişirin. Pişirdiğiniz hırpalamayı da suyu ile beraber ilave ederek, hepsi iyice yumuşayıncaya kadar kaynatmaya devam edin.
Bir kapta süzme yoğurdun içine 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı yağ ve az ölçüde su koyarak iyice karıştırın ve ateşe koyun, kesintisiz aynı güzergahta karıştırarak kaynama noktasına getirin. Kaynayan yoğurt karışımını daha evvel pişmiş olan hırpalamaya yavaş yavaş karıştırarak ilâve edin. Bir iki taşım kaynattıktan sonra servis kâsesine alın.
Üstüne kızdırılmış yağ, tarhun, karabiber ilave ederek servis yapın. İsterseniz tarhun yerine kuru nane de kullanabilirsiniz.
Anekdot: Bu çorba soğuk olarak da içilir. Soğuk içilecekse üstüne kızdırılmış yağ konmaz. Baharda taze tarhunla yaparsanız özellikle lezzetli ve ferah olur. Bu çorbayı etli de yapabilirsiniz. O zaman yalnızca sıcak olarak içilir.