Mantarlı Tom Yum Çorbası

Mantarlı Tom Yum Çorbası


www.asyagurme.com

200 Gram Karmaşık Mantar İstiridye, Şitake vb., Sapları kesilmiş, dilimlenmiş
4 Adet Arpacık Soğan, Dörde kesilmiş yüksek ateşte 2-3 dakika közlenmiş
½ Su Kadehi Şeker Domates Cherry, Ortadan ikiye kesilmiş
3 Su Kadehi Sebze Suyu
2-3 Yemek Kaşığı Tom Yum Ezmesi
6 Adet Kurutulmuş Kaffir Lime Yaprağı
8 Dilim Taze Zencefil, Kabuklu ince dilimlenmiş veya 3 parça kurutulmuş galangal dilimi
3 Yemek Kaşığı Kurutulmuş Limon Otu
3 Yemek Kaşığı Balık Sosu veya Mantarlı Soya Sosu
3 Yemek Kaşığı Taze Lime Suyu
1 Tatlı Kaşığı Esmer Şeker
Üzeri için:
Taze Kişniş veya Frenk Maydanozu

Derin bir tencereye 3 su kadehi kadar sebze suyunu ilave edin. Üzerine 2-3 yemek kaşığı Tom Yum ezmesini de ilave edip, çözülmesi için hoşça karıştırın ve orta dereceli ateşte kaynamaya vazgeçin. Ardından közlenmiş arpacık soğanları, limon otunu, kabuklu taze zencefil dilimlerini veya galangal ve kurutulmuş kaffir lime yapraklarını tencereye ilave edin. Aromalarını çorba suyuna vazgeçmeleri için takribî 5 dakika kadar kaynattıktan sonra bir kevgir takviyesiyle arpacık soğan dışındaki tüm kurutulmuş aroma vericileri tencereden çıkarın. Çıkarma operasyonunu basitleştirmek için baharat filtre poşeti de kullanabilirsiniz.
Dilimlenmiş mantarları, balık sosunu veya mantarlı soya sosu ve esmer şekeri tencereye ilave edip, karıştırın. Çorbayı bir taşım kaynattıktan sonra takribî 3-5 dakika daha mantarları pişmeye vazgeçin. Ardından ocağın altını kapatın ve şeker domatesleri ilave edip, çorbanın kendi sıcağında hafifçe pişmesini sağlayın. Son olarak taze bunalmış lime suyunu ilave edin ve karıştırın. Üzerine taze kişniş veya maydanoz yaprakları serpiştirip, yanında buğuda pişmiş sade pilav ile servis edin.

Anekdot: Çorba suyunun tadına bakıp, damak zevkinize göre aromalarını ayarlayabilirsiniz.