Soslu Dana Gulaş

Piliç Çorbası


Tuğrul Şavkay

1 adet piliç arınılıp, yıkanmış, 1 kilogramlık
100 gr. tereyağı 6,5 çorba kaşığı
1,5 lt. su 6 su kadehi
2 çay kaşığı domates salçası
1/2 su kadehi pirinç ya da tel şehriye
Tuz

Arınılmış pilici alabilecek büyüklükte bir tencerede tereyağını eritin. Yağ kızınca pilici tencereye yerleştirerek her yanı altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın.
Bu arada pilici alabilecek büyüklükte bir başka tencereye suyu koyup, bir taşım kaynatın. Kızarmış pilici yağıyla beraber, kaynamakta olan suyun bulunduğu tencereye dikkatlice boşaltın.
Harlı ateşte pilici iyice yumuşayıp etleri basitçe kemiğini ufalar vaziyete gelinceye kadar takribî 30 dakika pişirin. Üzerinde biriken kefi bir kevgir ile alıp, atın.
Piliç pişince tencereyi ateşten alın. Kemiklerini ayırıp, etlerini minik lokmalar şeklinde didin ve tenceredeki tavuk suyunun içine atın. Çorbaya domates salçasını koyun, eriyinceye kadar karıştırın.
Çorbayı ateşe oturtup bir taşım kaynatın. Pirinci ya da şehriyeyi ilave edip, yumuşayıncaya kadar pişirerek ateşten alın. Tuzunu ayarlayıp, sıcak olarak servis edin.